«Να σπουδάσω στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό;»
Ένα από τα διλλήματα που σίγουρα αντιμετωπίσαμε όλοι και συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η επιλογή Σπουδών. Μετά το Λύκειο τι;
Η επιλογή των σπουδών γίνεται στο Λύκειο, όμως εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες να ενημερωθεί ένα παιδί για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό μέσα από το Λύκειο, καθώς αντίστοιχο μάθημα δεν υφίσταται. Τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχουν αρχίσει με δειλά βήματα να οργανώνουν ημέρες ενημέρωσης των μαθητών σε συνεργασία με τα σχολεία, όμως στο εξωτερικό και για παράδειγμα στην Ολλανδία, τα πανεπιστήμια οργανώνουν εδώ και χρόνια ανοικτές ημέρες για τους ενδιαφερόμενους, όπου όποιος επιθυμεί έχει την ευκαιρία να :
- Παρακολουθήσει ζωντανές εκπομπές για προπτυχιακά προγράμματα
- Ενημερωθεί λεπτομερώς για τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο της επιλογής του
- Μιλήσει με φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού
- Συμμετέχει σε ξεναγήσεις στη μελλοντική πόλη σπουδών
Αν όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές οι νέοι δεν επιτυγχάνουν σε σχολές τις 1ης προτίμησης αλλά σε εκείνη χαμηλότερης. Εδώ θα αναφερθώ σε παράδειγμα, το οποίο βασίζεται σε αληθινό περιστατικό:
Η Ανδριάννα από πολύ μικρή ηλικία, επιθυμούσε να γίνει κτηνίατρος και στο Λύκειο διαπίστωσε πως το όνειρο της δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα πραγματικότητα κυρίως γιατί απαιτούσε εκτός από το σχολείο και επιπλέον φροντιστηριακά μαθήματα, στην Φυσική, την Χημεία, τα Μαθηματικά, και την Γλώσσα. Για την Ανδριάννα ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα από το μεσημέρι που σχολούσε μέχρι αργά το βράδυ. Όταν έφτασε η ώρα των γραπτών εξετάσεων, η πίεση και το άγχος όλο το προηγούμενο διάστημα την είχαν εξουθενώσει. Η βαθμολογία της δεν ήταν αρκετή για να περάσει σε Κτηνιατρική Σχολή. Η Νοσηλευτική ήταν μια από τις τελευταίες επιλογές της αλλά η μοναδική επιλογή εκείνη την στιγμή. Έτσι πέρασε τα επόμενα 4 χρόνια σπουδάζοντας ένα αντικείμενο που δεν την ικανοποιούσε πραγματικά.
Είναι πραγματικά λυπηρό να μην μπορεί ένας νέος να επιλέξει και να σπουδάσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, με αποτέλεσμα ως ενήλικας να καταλήξει να κάνει μια δουλειά που δεν του αρέσει. Και επειδή το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου - και δεν φαίνεται να αλλάζει - πρέπει αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μέλλον. Οι νέοι σήμερα, με την συμπαράσταση της οικογένειας, των επαγγελματιών πχ σε θέματα καριέρας, μπορούν να επιλέξουν τις σπουδές που επιθυμούν και να φτιάξουν από νωρίς ένα πλάνο που θα αφορά ξεκάθαρα τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά την Γ’ Λυκείου, και θα θέσουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Στην ερώτηση λοιπόν «να σπουδάσω στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό;»: Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από εσένα αφού μελετήσεις προσεχτικά τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και την διαμόρφωση της μελλοντικής σου ζωής. Το coaching μπορεί να σε υποστηρίξει ώστε να πάρεις τις αποφάσεις που χρειάζεται, εφόσον βέβαια είσαι έτοιμος για αυτό και το επιθυμείς πραγματικά.
Create Your Own Website With Webador